[Pyoraily-lista] Pyöräilyn olosuhdekyselyn tuloksia

Hirvonen Matti matti.hirvonen at poljin.fi
Ti Nov 9 08:50:54 EET 2010


TIEDOTE
5.11.2010
Julkaisuvapaa 9.11. klo 13.30

Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvitys:

PYÖRÄILYN OLOSUHTEISSA MÄÄRÄ EI KORVAA LAATUA

Suomen Kuntaliitto, Pyöräilykuntien verkosto ja Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma toteuttivat yhteistyössä vuoden 2010 aikana Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvityksen. Suomessa on selvityksen mukaan paljon pyöräteitä, mutta laadussa ja jatkuvuudessa on parantamisen varaa. Pyöräilyn kehittämisohjelmilla on merkittävä vaikutus pyöräilyn olosuhteisiin ja edistämiseen.

Selvitykseen saatiin vastaus 138 kunnasta eri puolilta Suomea. Suurin osa vastaajista työskentelee kunnan teknisessä toimessa, esimerkiksi teknisenä johtajana tai liikenneinsinöörinä. Mukana olevissa kunnissa asuu yhteensä noin 3 600 000 suomalaista eli 67 prosenttia väestöstä.

Selvityksen mukaan lähes 90 prosenttia Suomen pyöräteistä on yhdistettyjä kävely- ja pyöräteitä. Vain noin 10 prosenttia on pyöräteitä, jossa pyöräilylle on selkeästi varattu oma tila. Lähes viidesosassa pyöräteistä on mopolla ajo sallittu.

- Pyöräilyn integroiminen osaksi liikennejärjestelmää vaatii kunnissa vielä paljon työtä sekä kunnianhimoista ja kokonaisvaltaista otetta, Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen kommentoi.

Kyselyyn vastanneissa kunnissa pyöräilyn seuranta on vähäistä. Alle viidesosa kunnista seuraa pyöräilyn määrää ja neljäsosa on selvittänyt pyöräilyn kulkumuoto-osuuden. Palautetta pyöräilyreittien olosuhteista kerätään kolmasosassa kunnista.

Niissä 15 kunnassa, joissa on pyöräilyn kehittämisohjelma, on 2000-luvulla rakennettu enemmän pyöräteitä ja tehty yleisemmin poliittisia päätöksiä pyöräilyn edistämiseksi kuin kunnissa, joissa kehittämisohjelmaa ei ole. Kehittämisohjelman omaaviin kuntiin on myös yleisemmin nimetty pyöräilyn vastuuhenkilö ja pyöräilyasioita käsittelevä työryhmä kuin muihin kuntiin.

Yhtenäiset ja jatkuvat pyöräreitit, riittävä pyöräteiden määrä ja laadukkaat pyörätiet koetaan tärkeimmiksi tekijöiksi pyöräilyn edistämisessä.

- Pyöräliikenteen sujuvuuden ja olosuhteiden laatutason nostaminen varsinkin keskustoissa on välttämätöntä pyöräilyn lisäämiseksi, Hirvonen kiteyttää.

Selvityksen tulokset julkaistaan Hyvinvoiva kunta - arkiliikunnan olosuhdeseminaarissa Biomedicumissa, Helsingissä tiistaina 9.11.2010. Seminaarissa pureudutaan arkisen liikkumisen olosuhteiden kehittämiseen. Ajankohtaisista aiheista ovat puhumassa alan asiantuntijat, kuten kunta- ja hallintoministeri Tapani Tölli, asiantuntija Nick Cavill Englannista, filosofi Pekka Himanen, arkkitehti Henri Kangas, asemakaavapäällikkö Matti Karhula sekä kaupungin puutarhuri Erkki Oinonen. Tutustu seminaarin ohjelmaan<http://www.kki.likes.fi/pages/content/Show.aspx?id=94> KKI-ohjelman verkkosivuilla.

Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvitys on luettavissa vuoden 2011 alussa osoitteessa www.kki.likes.fi<http://www.kki.likes.fi/> ja www.poljin.fi<http://www.poljin.fi/>.

Lisätietoja selvityksestä
Asiantuntijakommentit: Matti Hirvonen, puh. 040 419 4555,  matti.hirvonen at poljin.fi<mailto:matti.hirvonen at poljin.fi>
Selvityksen toteutus: Hanna-Mari Maijala, puh. 050 589 5345, hanna-mari.maijala at likes.fi<mailto:hanna-mari.maijala at likes.fi>

Lisätietoja seminaarista
TELI-olosuhderyhmä/kehittämispäällikkö Liisamaria Kinnunen, KKI-ohjelma
liisamaria.kinnunen at likes.fi<mailto:liisamaria.kinnunen at likes.fi>, puh. 050 366 1162.
www.kki.likes.fi<http://www.kki.likes.fi/> -> Tapahtumat -> Hyvinvoiva kunta - arkiliikunnan olosuhdeseminaari

Median ilmoittautumiset seminaariin
Tiedotussihteeri Anna Suutari, KKI-ohjelma, anna.suutari at likes.fi<mailto:anna.suutari at likes.fi>, puh. 0400 247 986

[cid:914574206 at 09112010-2398]
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20101109/86b2b009/attachment.htm 
-------------- seuraava osa --------------
Ei-tekstimuotoinen liite on poistettu...
Nimi: attb18b9.jpg
Tyyppi: image/jpeg
Koko: 2002 bytes
Kuvaus: attb18b9.jpg
Url : http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20101109/86b2b009/attachment.jpg