[Pyoraily-lista] KUTSU liikkumisen ohjauksen verkostoon

Johanna Taskinen johanna.taskinen at motiva.fi
Ti Joulu 8 11:38:52 EET 2009


Saa levittää eteenpäin asiasta kiinnostuneille
 
KUTSU

LIIKKUMISEEN VAIKUTETAAN MYÖS ASENTEITA JA TOTTUMUKSIA MUOKKAAMALLA


 

Pyritkö työssäsi vaikuttamaan ihmisten liikkumistottumuksiin ja asenteisiin? Tutkitko asiaa? Vai oletko muuten kiinnostunut niin sanotusta liikkumisen ohjauksesta?

Ilmoittaudu mukaan liikkumisen ohjauksen verkostoon - liveen. Verkostoon toivotaan mukaan aiheen parissa työskenteleviä tai siitä kiinnostuneita asiantuntijoita eri sektoreilta. Verkostoon liittyminen on maksutonta. Ilmoittaudu verkostoon alla olevasta linkistä:

 

https://www.webropol.com/P.aspx?id=383042&cid=103038363 <https://www.webropol.com/P.aspx?id=383042&cid=103038363> 

 

 

Liikkumisen ohjauksesta

 

Liikenteen ympäristöongelmien ratkaisukeinoista ovat viime aikoina olleet esillä yhdyskuntarakenteen tiivistäminen sekä auto- ja polttoaineteknologian, raideliikenteen ja tieliikenteen hinnoittelun kehittäminen. Nämä ovat ensisijaisen tärkeitä keinoja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, mutta näiden rinnalle tulisi nostaa entistä voimakkaammin vielä yksi keino: kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen käytön ja järkevän autoilun edistäminen ihmisten asenteisiin ja liikkumistottumuksiin vaikuttamalla. Kynnystä niin sanottuun kestävään liikkumiseen voidaan - ja on tarpeen - madaltaa jo olemassa olevaa tarjontaa hyödyntämällä.

 

Kestävän liikkumisen edistämistä asenteisiin vaikuttamalla kutsutaan termillä Mobility Management, suomeksi on vakiintunut termi liikkumisen ohjaus. Liikkumisen ohjauksen keinot ovat pääsääntöisesti kestävistä liikkumismahdollisuuksista tiedottamista ja niiden markkinointia. Olennaista on myös liikkumista aiheuttavien tahojen (esim. työpaikat, palvelut) kannustaminen kestävän liikkumisen edistämiseen.

 

Liikkumisen ohjaus on tehokas, edullinen, helposti hyväksyttävissä ja nopeasti toteutettavissa oleva keino vaikuttaa liikenteen määrään ja kulkutapoihin. Maailmalla toiminta näyttäytyy erilaisten brändättyjen palvelujen kautta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa puhutaan TravelWise tai TravelSmart-palveluista sekä yritysten osalta Travel Planning -toiminnasta. Ruotsissa vastaavia termejä ovat Smart Trafikant, ResSmart tai Nya Vägvanor.

 

Liikkumisen ohjauksen verkosto - live

 

Liikkumisen ohjauksen merkittävät toimijat Suomessa ovat hyvin hajallaan ja niiden väliltä puuttuu säännöllinen yhteistyö. Vaikka intressit ovat samansuuntaisia, koordinaation puutteessa vaikuttaminen liikkumistottumuksiin ja -asenteisiin ei ole ollut niin vahvaa. 

 

Vuoden 2010 alusta liikkumisen ohjauksen asema paranee, kun liikenneviraston yhdeksi tehtäväksi on määritelty liikkumisen ohjauksen toimenpiteiden kehittäminen ja toteuttaminen. Myös suurilla kaupunkiseuduilla liikkumisen ohjaukseen ollaan panostamassa entistä enemmän.

 

Jotta liikkumisen ohjauksesta muodostuisi aikaisempaa keskeisempi osa liikennepolitiikkaa, tarvitaan alan toimijoiden yhteistyötä, koordinoitua toimintaa ja tiedonvaihtoa. Siksi lähestyn sinua.

 

Tavoitteenamme on luoda Suomeen aktiivinen liikkumisen ohjauksen verkosto eli live. Liven tavoitteena on muodostua eri intressiryhmiä yhdistäväksi verkostoksi ja sitä kautta saada liikkumisen ohjauksen ääntä paremmin kuulumaan. Live on myös linkki eurooppalaiseen liikkumisen ohjauksen verkostoon EPOMMiin (European Platform on Mobility Management). Live-verkoston toimintaa koordinoi Motiva. Rahoitus tulee alkuvaiheessa EPOMM-PLUS EU-hankkeesta sekä Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

 

Verkoston sivut: www.motiva.fi/live <https://mail.motiva.fi/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.motiva.fi/live> . Ilmoittautumislomake verkostoon löytyy myös näiltä verkkosivuilta.

 

Ensimmäinen verkostotapaaminen

 

Verkoston ensimmäinen tapaaminen järjestetään Helsingissä 16.3.2010. Tapaamisessa käynnistetään verkoston toiminta, ja esitellään ajankohtaisia liikkumisen ohjaukseen liittyviä hankkeita Suomessa. Lisäksi ulkomaiset asiantuntijat tarjoavat koulutusta liikkumisen ohjauksen eri aihepiireistä. Laita aika jo nyt kalenteriisi. Tiedotamme tapaamisen yksityiskohdista tuonnempana. Voit alustavasti ilmoittautua tapahtumaan samalla kun ilmoittaudut verkostoon (linkki lomakkeeseen). Lisäksi voit ilmoittaa halukkuudesta osallistua verkostotapaamisen suunnitteluun tai tehdä esitelmäehdotuksen.

 

Tule tekemään liikkumisen ohjauksen kvanttihyppyä!

 

Liikkumisen ohjauksen verkoston puolesta,

 

Johanna Taskinen

asiantuntija

Motiva

 

Ps. Tämä kirje on lähetetty mm. seuraaville tahoille: YTV:n liikkumisen hallinnnan sähköpostilista, pyöräilykuntien verkosto, liikkujan viikon sidosryhmät. Olet saattanut saada kirjeen myös suoraan Motivan asiakasrekisterin perusteella. Kirjettä ja tietoa verkoston perustamisesta saat levittää vapaasti myös muille asiasta kiinnostuneille. 

 

EPOMM on Euroopan liikkumisen ohjauksen kattojärjestö. Sen EPOMM-PLUS- hankkeen tavoitteena on luoda Euroopan maihin kansalliset verkostot, joiden kautta levittää tietoa liikkumisen ohjauksesta. Motiva on asiantuntijaorganisaatio, joka kampanjoi energiatehokkuuden puolesta ja koordinoi Suomessa EPOMM-PLUS-hanketta.
Johanna Taskinen 
puh. 0424 281 205 
johanna.taskinen(at)motiva.fi 

Motiva Oy 
PL 489, 00101 Helsinki 
puh. 0424 2811 
faksi  0424 281 299 
www.motiva.fi <file://www.motiva.fi/>  

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20091208/b0e561a4/attachment.htm