[Pyoraily-lista] Presidenttitapaamisen yhteenveto

Hirvonen Matti matti.hirvonen at poljin.fi
Mon Marras 27 12:50:28 EET 2014


Hyvät pyöräilyn edistäjät,

Ohessa vielä vähän tarkempaa yhteenvetoa asioista, joita ylimmän valtiojohdon pyöräilytapaamisessa käsiteltiin viime perjantaina. Tasavallan presidentin kanssa keskusteltiin muun muassa laadukkaan ja kaikille sopivan pyöräilyinfrastruktuurin merkityksestä.

Matti Hirvonen / Pyöräilykuntien verkosto

*******
Presidenttiparille lahjoitettiin suomalaisvalmisteiset polkupyörät

Suomi Pyöräilee -hanke lahjoitti Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle Helkaman valmistamat polkupyörät 24. lokakuuta Mäntyniemessä. Suomalaisvalmisteisen polkupyörän lahjoittaminen on jo presidentti Kekkosesta lähtien jatkunut perinne.

Presidenttipari oli erittäin ilahtunut polkupyöristä ja uskoi niistä olevan heille iloa ja hyötyä jatkossa. Presidentti Niinistö suoritti heti pienen onnistuneen koeajon Mäntyniemen aulassa. Tapaamisessa keskusteltiin erityisesti pyöräilyn hyödyistä yhteiskunnalle ja suomalaisesta pyöränvalmistuksesta.

Presidentti Niinistö korosti turvallisen ja sujuvan hyötypyöräilyn merkitystä. Keskustelussa todettiin, että laadukkailla pyöräväylillä ja hyvässä pyöräilykulttuurissa on sijansa eri vauhtia kulkeville pyöräilijöille. Tässä Suomella on vielä opittavaa esimerkiksi Hollannista ja Tanskasta. Tutkimusten mukaan laadukkaat pyöräväylät hyödyttävätkin eniten juuri hitaampia pyöräilijöitä.

Suomi Pyöräilee -hankkeen puheenjohtaja Antero Naskila painotti, että suomalaisten liian vähäisen liikkumisen ongelma voidaan ratkaista kustannustehokkaimmin arkiliikunnan avulla. Tässä yhtälössä pyöräilyllä ja kävelyllä on ratkaisevan suuri rooli. Pyöräilyn hyödyt koostuvat monista tekijöistä, joita ovat muun muassa terveydenhuollon kustannussäästöt, aikasäästöt ihmisten päästessä sujuvammin matkansa kohteeseen, elinkeinoelämän vilkastuminen pyöräilyä ja jalankulkua suosivilla alueilla ja tuottavuuden kasvu sairaspäivien vähentyessä.

HelkamaVeloxin toimitusjohtaja Jari Elamo kertoi suomalaisen polkupyöräteollisuuden haasteista kansainvälisessä kilpailussa. Presidentti Niinistö piti ilahduttavana poikkeuksena sitä, että Jopo-polkupyörien valmistus siirrettiin vuonna 2010 Taiwanista takaisin Suomeen.

Pyöräilyn edistäminen on voittoa tuottava investointi
Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen kertoi pyöräilyn hyvästä hyöty-kustannus -suhteesta. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan yhden euron investointi laadukkaisiin pyöräväyliin tuottaa Helsingissä kahdeksan euron hyödyt.

Pelkästään terveyshyödyt yhteiskunnalle suomalaisten nykyisestä pyöräilystä ovat noin 1,1 miljardia euroa vuodessa WHO:n kehittämän laskentamenetelmän mukaan. Valtakunnallisena tavoitteena on lisätä pyöräilyn määrää 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Lisäämisen terveyshyödyn arvoksi on laskettu 119 miljoonaa vuodessa.

Monet kaupungit ovat asettaneet itselleen omia tavoitteitaan ja pyöräilymäärät ovatkin kasvussa juuri siellä missä olosuhteita on parannettu. Suomen parhaita pyöräilykaupunkeja ovat Oulu ja Joensuu, mutta esimerkiksi Helsingissä pyöräilymäärät ovat voimakkaassa kasvussa ja Tampereella pyöräily on kaksinkertaistunut 10 vuodessa. Poliittista tahtoa ja laadukkaita olosuhteita tarvitaan kuitenkin lisää, jotta suomalaiset saadaan pyöräilemään enemmän.

Lapsella on oikeus pyöräillä - turvallista ja terveellistä liikkumista ei opita auton takapenkiltä
Suomi Pyöräilee -hankkeen edustajat toivat presidenttiparille julki huolensa koululaisten pyöräilyrajoituksista. Tuoreen tanskalaisen tutkimuksen mukaan koulumatkan taittaminen pyöräillen tai kävellen parantaa lasten keskittymiskykyä ja vireyttä koulupäivän aikana jopa enemmän kuin terveellinen aamiainen. Silti useimmissa suomalaisissa kouluissa 1-2-luokkalaisten koulumatkapyöräilyä rajoitetaan koulun antamilla suosituksilla.

Vaikka koululla ei ole oikeutta kieltää pyöräilyä, on koulun antama suositus käytännössä hyvin tehokas kielto, sillä harva vanhempi haluaa aloittaa ekaluokkalaisen lapsensa koulunkäynnin asettumalla vastahankaan koulun kanssa.

Suomi Pyöräilee -hankkeen edustajat korostivat, että kieltojen sijaan koulujen tulee kannustaa lapsia terveelliseen ja itsenäiseen liikkumiseen jalan ja pyörällä. Jos koulun liikenneympäristö on niin vaarallinen, että pyöräilyrajoitukselle on olemassa todellisia perusteita, koulun ja vanhempien on vaikutettava liikennesuunnittelijoihin ja muihin viranomaisiin tilanteen korjaamiseksi. Presidenttipari piti tätä toimintamallia kannatettavana.

Tapaamisen lopuksi presidenttiparille ojennettiin Poljin-lehti ja sovittiin että tämä pyöräilyn edistämisen julkaisu voidaan jatkossa lähettää myös Mäntyniemeen.



Suomi Pyöräilee -hankeesta vastaa yhteistyötoimikunta, jossa ovat mukana Pyöräilykuntien verkosto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin Polkupyöräilijät ry, Suomen Hostellijärjestö ry, Suomen Latu ry, Helsingin kaupunki, Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry, Invalidiliitto ry, Helkama Velox Oy, Tunturi Hellberg Oy sekä Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet ry.

Lisätietoja:
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry
matti.hirvonen at poljin.fi<mailto:matti.hirvonen at poljin.fi>, 040 419 4555

Jari Elamo, toimitusjohtaja, HelkamaVelox Oy
jari.elamo at helkamavelox.fi<mailto:jari.elamo at helkamavelox.fi>, 040 767 2538


Lähettäjä: pyoraily-lista-bounces at listserv.kuntaliitto.fi [mailto:pyoraily-lista-bounces at listserv.kuntaliitto.fi] Puolesta Nisula Petteri
Lähetetty: 24. lokakuuta 2014 18:31
Vastaanottaja: pyoraily-lista at listserv.kuntaliitto.fi
Aihe: [Pyoraily-lista] Suomi Pyöräilee -työvaliokunta tapasi presidenttiparin

Hei,

Suomi Pyöräilee -työvaliokunnan edustajat Antero Naskila, Jari Elamo ja Matti Hirvonen tapasivat tänään 24.10. presidenttiparin. Uutinen tapaamisesta on sekä Pyöräilykuntien verkoston, että presidentin kansilian sivuilla:

http://www.presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=314882&culture=fi-FI

http://www.poljin.fi/fi/uutiset/2014/10/24/suomi-pyorailee-tyovaliokunnan-edustajat-tapasivat-presidenttiparin
Parhain terveisin,

Petteri Nisula
Pyöräilykuntien verkosto ry
petteri.nisula at poljin.fi<mailto:petteri.nisula at poljin.fi>
gsm: 044 550 1445
www.poljin.fi<http://www.poljin.fi>

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20141027/0c141ec3/attachment-0001.html>
-------------- seuraava osa --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Presidenttiparille luovutettiin polkupyörät_24.10.pdf
Type: application/pdf
Size: 42467 bytes
Desc: Presidenttiparille luovutettiin polkupyörät_24.10.pdf
URL: <http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20141027/0c141ec3/attachment-0001.pdf>