[Pyoraily-lista] Pyörällä kouluun -päivän 11.5. tiedote: Arkimatkat aktiivisiksi – takapenkiltä satulaan!

Hirvonen Matti matti.hirvonen at poljin.fi
Ke toukokuu 11 03:00:09 EEST 2016


TIEDOTE 11.5.


Arkimatkat aktiivisiksi – takapenkiltä satulaan!

Keskiviikkona 11.5. vietetään valtakunnallista Pyörällä kouluun -päivää. Koulumatkapyöräily on oivallista arkiliikuntaa lapsille. Lasta ei kannata kyydittää autolla kouluun, jos reitti on turvallinen ja sopivan mittainen pyöräilyyn. Turvallista liikennekäyttäytymistä ja liikunnallista elämäntapaa ei opita auton takapenkiltä. Myös koulumatkaliikunnan vaikutus vireystilaan ja sitä kautta oppimiseen on merkittävä, tutkimusten mukaan jopa kunnon aamupalaa tärkeämpää.

Pyöräilyjärjestöt vetoavatkin vanhempiin, että nämä lyhyiden matkojen kyydittämisen sijaan ryhtyisivät esimerkiksi Pyöräilevän koulubussin kuljettajiksi ja mahdollistaisivat samalla useamman lapsen turvallisen ja terveellisen koulumatkan. Kouluja ja vanhempainyhdistyksiä kehotetaan kyseenalaistamaan alaluokkien kategorisia pyöräilyrajoituksia, jotka koskevat turhaan tuhansia sellaisiakin oppilaita, joilla on turvallinen pyörämatka kouluun. Esimerkiksi liian vähäinen pyörätelineiden määrä koululla on erittäin huono, mutta silti valitettavan yleinen perustelu pyöräilyrajoituksille.

Jos kyydittäminen on syystä tai toisesta pakollista, niin terveellisen vaihtoehdon tarjoaa Forssassa tänä vuonna alkava kokeilu, jossa kuljetusoppilaat ja vanhempien kyydissä kulkevat jätetään yhdessä sovittuun paikkaan noin 500 metrin päähän koulusta, ja loppumatka kävellään.

Kunnat haastetaan parantamaan pyöräilyn turvallisuutta koulumatkoilla alentamalla nopeusrajoituksia 20-30 kilometriin tunnissa koulujen ympäristössä sekä kohentamalla pyöräilyn olosuhteita, kuten pyöräväyliä, risteysjärjestelyjä ja pyöräpysäköintiä.

Pyöräilykuntien verkosto ja Pyöräliitto haluavat tukea kouluja ja perheitä lasten liikunnan lisäämisessä. Huhtikuussa 2016 käynnistynyt järjestöjen yhteinen Arkimatkat aktiivisiksi -hanke tarjoaa työkalut pyöräilykasvatukseen. Hankkeessa koulutetaan yhdessä järjestöjen, kuntien ja koulujen kanssa muun muassa pyöräilykummeja, jotka mahdollistavat jatkossa laadukkaan pyöräilykasvatuksen koululaisille.  Viime vuosina kehitetyt toimintamallit, kuten Koulujen Kilometrikisa, Pyöräilymerkki ja Pyörällä kouluun -päivä toimivat hyvänä pohjana ilmiöperustaiselle, yhteistoiminnalliselle oppimiselle ja koulupäivän liikunnallistamiselle.

Pyörällä kouluun -päivän tapahtumien kirjoa:
www.pyorallakouluun.fi<http://www.pyorallakouluun.fi>
www.pyorailyviikko.fi<http://www.pyorailyviikko.fi>


Lisätietoja:

Pyöräilykuntien verkosto ry
Sanna Ojajärvi
puh. 040 527 5632
sanna.ojajarvi at poljin.fi<mailto:sanna.ojajarvi at poljin.fi>

Pyöräliitto ry
Erika Weckström
puh. 044 215 7214
erika.weckstrom at pyoraliitto.fi<mailto:erika.weckstrom at pyoraliitto.fi>


-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20160511/a006c967/attachment.html>