[Pyoraily-lista] VL: Käytä pyöräilykypärää oikein

Korhonen Pasi Pasi.Korhonen at pyorailyuutiset.net
To Apr 27 11:14:53 EEST 2006


 

 

________________________________

Lähettäjä: tiedotus at liikenneturva.fi [mailto:tiedotus at liikenneturva.fi] 
Lähetetty: 27. huhtikuuta 2006 9:08
Vastaanottaja: Korhonen Pasi
Aihe: Käytä pyöräilykypärää oikein

 

 <http://www.liikenneturva.fi/images/layout/uutiskirje/lt_header.jpg> 

Keskiviikko 26. Huhtikuu 2006




Käytä pyöräilykypärää oikein

Pyöräilykypärä suojaa onnettomuustilanteessa tehokkaasti päävammoilta, kun sitä käytetään oikein. Kypärä laitetaan päähän niin, että se suojaa otsaa. Leukahihna ja lukko varmistavat, että kypärä pysyy päässä.

 

Pyöräilijän perusvaruste 

Kaikkien myynnissä olevien pyöräilykypärien pitäisi olla CE-hyväksyttyjä. Ne ovat läpäisseet iskunvaimennustestin standardin mukaisesti. Hyvän CE-hyväksytyn kypärän saa 20 - 50 eurolla. Kypärää voi käyttää monia vuosia, joten käyttöikäänsä nähden se on edullinen hankinta: muutaman euron vuodessa.

Kypärä on pyöräilijän perusvaruste, joka kannattaa hankkia samalla, kun ostaa pyörän. Nykyään löytyy laaja valikoima erityylisiä ja -värisiä kypäriä. Omaan päähän sopiva malli ja koko löytyvät parhaiten kokeilemalla. Kun kypärän malli ja väri miellyttävät, tulee kypärää käytettyäkin helpommin.

Pelkästään jo pyörän päältä putoaminen ja pään lyöminen sen seurauksena voi aiheuttaa kohtalokkaan päävamman. Valtaosan kaikista pyöräilyonnettomuuksista arvioidaan olevan pyöräilijöiden yksittäisiä kaatumisia tai törmäyksiä muuhun esteeseen. Vaikka itse ajaisi erittäin varovasti, liikenteessä muut voivat käyttäytyä yllättävästi ja aiheuttaa onnettomuuden myös sinulle.

Vinkit kypärän oikeaan käyttöön ja kiinnittämiseen

1.        Kypärä suojaa parhaiten, kun se on sopiva. Kannattaa valita koko ja muoto, joka tuntuu päässä sopivalta ja mukavalta. 

2.       Kypärä asetetaan päähän niin, että se suojaa otsaa, koska otsaan kohdistuu eniten iskuja. 

3.       Kypärä säädetään sovituspannan tai -palojen avulla käyttäjälle sopivaksi. Hihnat ohjataan kulkemaan korvien molemmin puolin. Leukahihna ja lukko säädetään lopuksi niin, että kiinnitys tuntuu mukavalta ja tukevalta. Tällöin leukahihnan ja leuan väliin mahtuu vain 1 - 2 sormea. 

4.       Ennakoivaa ajoa tarvitaan pyöräilyssäkin! Kypärän käyttö ei estä onnettomuuden syntyä, mutta estää tai lieventää useimmat päähän kohdistuneet vammat. Kypärän suojaava vaikutus ei aina riitä, etenkään kaikkein kovimmissa törmäyksissä auton kanssa. 

5.       Voimakkaan iskun saanut kypärä on syytä vaihtaa uuteen. Sen iskunvaimennuskyky on voinut heikentyä, vaikka vaurio ei näy ulospäin. Kypärän käyttöikä on enimmillään 10 vuotta, kun sitä käsittelee oikein. 

6.       Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on yleensä käytettävä asianmukaista kypärää.

Kallosen pelastajat kannustavat nuoria

 <http://www.liikenneturva.fi/uutiskirje/kuvat/pelastaKallonen.jpg> Liikenneturva, YleX ja Suomen Pyöräilyunioni haluavat edistää pyöräilykypärän käyttöä. Pelasta kallonen - käytä kypärää -kampanja on kohdistettu erityisesti 12 - 27-vuotiaille. Kampanjassa ovat mukana viisi kampanjakasvoa. Nämä Kallosen pelastajat ovat tunnettuja juontajia (YleX:n Peltsi ja Tomi), suosittuja nuorisoartisteja (Uniklubi ja Indica) sekä MM-alamäkiajon ammattilaiskuljettaja (Matti Lehikoinen). Kampanjakasvot kannustavat nuoria säilyttämään päänsä käyttämällä pyöräilykypärää. Kampanja on käynnissä koko kevään ja huipentuu viikolla 17 (24. - 30.4), jolloin YleX käsittelee ohjelmistossaan laajasti pyöräilyä ja pyöräilykypärän käyttöä.

Vuosina 2001 - 2005 kuoli keskimäärin 44 ja loukkaantui 1000 pyöräilijää vuodessa. Pyöräilyn turvallisuuden tarkastelu tilastojen perusteella antaa kuitenkin epätäydellisen kuvan. Suurin osa pyöräilyssä sattuvista haavereista jää tilastontekijöiden ulottumattomiin. Onnettomuustilastojen ulkopuolelle jääviä loukkaantumisia tapahtuu arviolta 30.000 vuodessa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Liikenneturva 
Tiedottaja Kaisa Hara, puh. 040 735 7937
kaisa.hara at liikenneturva.fi
kampanjasivu

Yleisradio Oy/YleX
Tuottaja Pia Ljungman, puh. 040 518 1754
pia.ljungman at yle.fi
YleX:n kampanjasivu

Suomen Pyöräilyunioni
Tuottaja Mikko Peltonen, puh. 0400 635 315
Mikko.Peltonen at suomityres.com

Indica
SonyBMG/Katja Toivanen, puh. 0207 421 544
katja.toivanen at sonybmg.com

Uniklubi
Universal/Mikko Haapala, puh. 040 515 9656
mikko.haapala at umusic.com

» Tilaa uutiskirje <http://liikenneturva.magazine.fi/uutiskirje/tilauslomakkeet/tiedote.php> 




www.liikenneturva.fi <http://www.liikenneturva.fi>  

©Interactive Partners Oy 2006 <http://www.ip-finland.com>  




-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20060427/bdd5d024/attachment.html