[Pyoraily-lista] Joululukemista vailla? -Kansallinen tietopankki tarjoaa yli 400 dokumenttia koskien kävelyä ja pyöräilyä

Raatikka Minna Minna.Raatikka at poljin.fi
Ke Joulu 23 14:41:22 EET 2015


Arvoisat joulumieliset pyöräilyn edistäjät,

Joulunajan kunniaksi ohessa on lyhyt tilannekatsaus Kansalliseen kävelyn ja pyöräilyn tietopankkiin, Kulkulaariin.
Kulkulaari perustettiin vuonna 2013 tarjoamaan laadukasta ja ajantasaista tietoa kävelystä ja pyöräilystä.

Vuosina varrella sivustolle on kertynyt yli 400 dokumenttia koskien kävelyä ja pyöräilyä ja sivustolla on ollut yli 11 000 käyttäjää.
Keskimäärin sivustolla on kävijöitä on noin 300- 400 kuukaudessa. Eniten on vierailtu Pyöräily ja Kuvapankki-osioissa. Kurkista sinäkin!

Teimme Kulkulaarin käyttäjäkyselyn marraskuussa 2015. Linkki kyselyyn oli tälläkin listalla. Kiitokset kovasti vastanneille!
Kyselyn avulla keräsimme arvokasta tietoa ja kokemuksia sivuston nykyisestä käytöstä ja mahdollisista kehittämisideoista. Lue tarkemmin kehittämiskyselyn tuloksista Kulkulaarista<http://www.kulkulaari.fi/sites/default/files/loppuraportti_kulkulaarin_kayttajakysely_17.12.2015-1.pdf>.

Mitä selvisi?
Kyselyyn saatiin 49 vastausta. Suurin osa vastaajista edusti kuntaa tai kaupunkia. Seuraavaksi eniten saatiin vastauksia pyöräily-yhdistyksien sekä tutkimus- ja oppilaitosten edustajilta.

Vastaajien mukaan Pyöräily -osio on suosituin Kulkulaarin sisällöistä. Etenkin materiaalit parhaista kansainvälisistä käytännöistä ja opeista ovat paljon käytetty.
Pyöräily -osio onkin sisällöltään laajin verrattuna muihin Kulkulaarin osioihin, joita ovat Kävely, Kuvapankki ja Liikkumisen ohjaus.

Kehittämistoimiksi jatkoa varten nousi Kuvapankin kehittäminen, markkinoinnin ja viestinnän kehittäminen sekä sivuston sisällön monipuolistaminen esimerkiksi videoiden avulla.

Ideoita tulevaan
Kululaaria esille!
Nykyinen sivuston markkinointi on tapahtunut Pyöräilykuntien verkoston uutiskirjeiden kautta (4 kpl/ vuonna 2015) sekä Pyöräilykuntien verkoston muun toiminnan ohella (kuntavierailut, seminaarit yms). Kahden ensimmäisen Kulkulaarin kehittämisvuoden aikana toiminta on painottanut sivuston sisällön tuottamiseen ja sivuston ylläpitoon. Markkinoinnin ja viestinnän kehittäminen on yksi selkeä kehittämissuunta tuleville vuosille

Yhdessä edistäminen on tehokkainta!
Viestintä ja markkinointi ovat tehokkaita tapoja lisätä sivuston käyttöä, mutta samalla on huolehdittava sisällön laadusta ja luotettavuudesta. Kulkulaarin päätarkoituksesta on toimia ajantasaisena ja luotettavana tietoportaalina. Tähän saavuttamiseksi Pyöräilykuntien verkosto on kannustanut alan asiantuntijoita vinkkaamaan ylläpidolle uusista ja Kulkulaarista puuttuvista materiaaleista. Kyselyn mukaan noin neljännes vastaajista on ilmoittanut uusista tiedonlähteistä. Kulkulaarin ylläpitoon on tullut vuosien aikana noin parikymmentä yhteydenottoa koskien sivuston sisällön päivittämistä. Vuorovaikutusta käyttäjien kanssa olisi hyvä lisätä, jotta sivusto pystyisi olemaan ajantasainen ja laadukas tiedonlähde.

Parhaat käytännöt käyttöön: suunnitteluohje vs. toteutunut ratkaisu
Kyselyssä selvitettiin, mitä vastaajat ovat mieltä mahdollisesta kuvaparisarjasta kuvapankin osaksi. Kuvaparin ideana olisi jalkauttaa Liikenneviraston jalankulun- ja pyöräilyn suunnitteluohjeita suunnittelijoiden käyttöön. Kuvaparissa yhdistettäisiin Liikenneviraston suunnitteluohjeen kuva todelliseen maastokuvaan, jossa suunnitteluohjeen ratkaisu on käytössä. Kuvaparin avulla yritetään konkretisoida ja visualisoida erilaisia kävely- ja pyöräliikenteen ratkaisuja. Kyselyn mukaan kuvapari koettiin hyödylliseksi. Kuvapari-idea sai asteikolla 1-4 (jossa 1=ei hyödyllinen) keskiarvosanaksi 3,5 eli ideaa kannatettiin.

Kiitos vielä kaikille kyselyyn vastanneille.
Hyvää joulua ja pyöräilyn iloa uuteen vuoteen 2016!


-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20151223/72cb8af6/attachment-0001.html>