[Pyoraily-lista] Tiedote: Pyöräilyprojektilla kohti pyöräilyn kaksinkertaistamista

Hirvonen Matti matti.hirvonen at poljin.fi
Mon Helmi 7 12:12:29 EET 2011


Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tiedote 7.2.2011

Pyöräilyprojektilla kohti pyöräilyn kaksinkertaistamista



Helsingin kaupunki on perustanut Pyöräilyprojektin edistämään pyöräilyn kasvua. Helsingin tavoitteena on ollut jo 90-luvulta lähtien pyöräilyn kaksinkertaistaminen, ja vuonna 2009 kaupunki allekirjoitti Brysselin julistuksen, jossa sitoudutaan nostamaan pyörämatkojen osuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.



Pyörällä taittuu nykyään yhdeksän prosenttia Helsingissä tehtävistä matkoista. Kunnianhimoisista kasvutavoitteista huolimatta pyöräilyn osuus on noussut varsin hitaasti. Pyöräilyn tuntuva lisääminen edellyttää uusia, tehokkaampia keinoja.



- Nyt on tarpeen keskittyä aiempaa enemmän pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen, toteaa toimistopäällikkö Leena Silfverberg kaupunkisuunnitteluvirastosta. Silfverberg toimii Pyöräilyprojektin valmisteluryhmän puheenjohtajana.



Kevyestä liikenteestä pyöräilyyn ja kävelyyn


Yksi projektin ensimmäisistä tehtävistä on uudistaa pyöräteiden suunnitteluohjeet. Taustalla on koko pyöräilykäsityksen muutos: pyöräilyä ei enää rinnasteta jalankulkuun vaan entistä selkeämmin ajoneuvoliikenteeseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kävelykatuja ei enää suunnitella osaksi pääpyörätieverkkoa ja että muuallakin pyritään nykyistä selkeämmin erottelemaan kävelijät ja pyöräilijät. Muutos näkyy myös terminologiassa, sillä "kevyen liikenteen" sijasta puhutaan kävelystä ja pyöräilystä.



- Pyöräily katuverkossa on tehtävä nykyistä helpommaksi. Varsinkin kantakaupunkiin tarvitaan lisää yksisuuntaisia pyöräteitä ja pyöräkaistoja sekä parempia risteysjärjestelyjä, Silfverberg sanoo.



Muita Pyöräilyprojektin keskeisiä tehtäviä ovat pyöräteiden ylläpidon kehittäminen, pyörien pysäköintimahdollisuuksien parantaminen, pyöräilyn markkinointi sekä säilytys- ja vuokrauspalveluja tarjoavan pyöräkeskuksen edistäminen. Projektissa ovat mukana mm. kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto ja liikuntavirasto sekä HSL.



Lisätiedot:

toimistopäällikkö Leena Silfverberg, kaupunkisuunnitteluvirasto, puh. 09 310 37091


-----------------------------------------
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Viestintäyksikkö, Kansakoulukatu 3
PL 2100, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Puh. (09) 310 1673 (vaihde)
ksv.viestinta at hel.fi
www.hel.fi/ksv

<http://www.hel.fi/ksv>
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20110207/3eacc407/attachment.htm