[Pyoraily-lista] Pyöräilyviikko alkaa - Seniorit satulaan!

Hirvonen Matti matti.hirvonen at poljin.fi
To toukokuu 8 12:16:20 EEST 2014


Hyvät pyöräilyn edistäjät,

Valtakunnallinen pyöräilyviikko alkaa lauantaina ja tarjolla on satoja huikeita tapahtumia pyöräilykunnissa eri puolilla Suomea. Ohessa valtakunnalliseen jakeluun tänään lähtenyt tiedote, jota voitte hyödyntää ja muokata tarpeittenne mukaan.

Vielä pyyntö kaikille tapahtumajärjestäjille. Jos vain ehditte, niin käykää laittamassa perustiedot pyöräilyviikostanne / -tapahtumastanne myös Pyöräilyviikon ja Liikkujan viikon yhteiseen valtakunnalliseen tapahtumakalenteriin osoitteessa www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat/<http://www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat/>. Suuri osa on näin jo tehnytkin, kiitoksia siitä. Valtakunnallisen tiedotuksen lisäksi kalenteri toimii seurannan ja pyöräilyviikon kehittämisen apuvälineenä.

Tsemppiä pyöräilyviikon tapahtumiin ja pyöräilyn iloa!

T: Matti

********************
Tiedote 8.5.2014 klo 12.00

Seniorit satulaan Pyöräilyviikolla 10.-18.5.2014!


Pyöräilystä löytyy iloa, itsenäisyyttä ja lihasvoimaa ikäihmisten arkeen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uudestaan.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa poljetaan Suomessa 10.-18.5. pääteemalla "Seniorit satulaan!" Tavoitteena on saada ikäihmiset pyöräilemään entistä enemmän sekä löytämään pyöräilystä iloa ja terveyttä arkeen. Pyöräilykuntien verkosto yhteistyökumppaneineen haastaa kunnat ja muut tahot parantamaan pyöräilyn olosuhteita ja huomioimaan kaikkein varttuneimmat kansalaiset nykyistä paremmin liikkumiseen kannustavissa ratkaisuissa.


"Ikäihmisten liikuntasuositusten mukaan reipasta kestävyysliikuntaa tulisi kertyä noin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Tavoite toteutuu kuin huomaamatta, jos päivittäiset asiointimatkat hoitaa pyöräillen. Pyöräily harjoittaa tehokkaasti myös tasapainoa ja lisää varsinkin alaraajojen lihasvoimaa," kannustaa Voimaa vanhuuteen -ohjelman suunnittelija Heli Starck Ikäinstituutista.



Ikäihmisten liikunnan kansallisen toimenpideohjelman yksi keskeinen toimenpide-ehdotus on turvallisten ja esteettömien kävely- ja pyöräilyreittien lisääminen. Selvitysten mukaan vain muutama prosentti eläkeikäisistä liikkuu sekä kestävyys- että lihaskuntosuositusten mukaisesti.



Pelko pois ja iloa arkeen

Liikenneturvan kehittämältä Avaimet arkipyöräilyyn -kurssilta löytyy apu sellaisille senioreille, joilla on ollut taukoa pyöräilystä tai muuten tarvetta tietojen ja taitojen kertaamiselle.

"Näillä kursseilla löydetään pyöräilyn ilo uudestaan! Samalla saadaan varmuutta pyörän käsittelyyn, kertaillaan tärkeimmät liikennesäännöt ja tutustutaan paikallisiin pyöräreitteihin, " kertoo Liikenneturvan aluepäällikkö Varpu Tavaststjerna.



Konkreettisia ja hauskoja esimerkkejä tavoista kannustaa seniorit satulaan löytyy Pyöräilyviikolla eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Jyväskylässä järjestetään päiväkeskuksissa ohjelmaa pyöräilystä, ulkoilusta ja yhteislaulusta kiinnostuneille Fillaripianisti Aarno Paakkarin tahdittamana. Esittelyssä on myös Sakari Holman suunnittelema seniorinojapyörä, jota uskaliaimmat voivat kokeilla.



"Pyöräilyn voima itsenäisen liikkumisen ja arjen mahdollistajana on todella suuri nimenomaan senioreiden kohdalla," sanoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Mieltä virkistävä vaikutus on pyöräilyssä merkittävä ja ulkoilu parantaa tutkitusti ikäihmisten unen laatua ja keskittymiskykyä sekä virkistää ja parantaa mielialaa.

"Yksi hieno ulottuvuus seniorin arjessa voi olla lastenlasten kanssa pyöräily. Siinä on varmasti pyöräilyn riemu ja ulkoilusta nauttiminen aidoimmillaan puolin ja toisin, Hirvonen sanoo.


Pyöräilyviikolla järjestetään satoja tapahtumia eri paikkakunnilla. Listaa ja lisätietoja:
www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat/<http://www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat/>
http://www.poljin.fi/fi/toimintaa/pyorailyviikko
http://www.pyorailyviikko.fi/uutiset/tiedote-seniorit-satulaan-jyvaskylan-paivakeskuksissa-pyorailyviikon-ennakkotapahtumassa-perjantaina-9-5/
http://www.suomenlatu.org/tapahtumakalenteri/

Avaimen arkipyöräilyyn -kurssit: http://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/pyorailijat/avaimet-arkipyorailyyn
Seniorit satulaan! -teeman yhteistyökumppaneita ovat Ikäinstituutti, Liikenneturva ja Suomen Latu.
Seniorin 7 syytä pyöräillä!

  *   Hauskaa, helppoa ja nopeaa
  *   Kohottaa ja ylläpitää kuntoa
  *   Virkistää mieltä
  *   Vahvistaa lihaksia
  *   Kehittää tasapainoa
  *   Hieno tapa ulkoilla ja retkeillä
  *   Pyöräilijänä olet itsenäinen ikiliikkuja!
Lisätietoja:
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry
matti.hirvonen at poljin.fi<mailto:matti.hirvonen at poljin.fi>, 040 419 4555

http://www.poljin.fi/fi/toimintaa/pyorailyviikko

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://listserv.kuntaliitto.fi/pipermail/pyoraily-lista/attachments/20140508/c5fb45d6/attachment.html>